Salderingsregel stopt of niet

Februari 2023
De overheid is van plan om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te bouwen tussen 2025 en 2031. Dit zal stapsgewijs gebeuren. In 2025 en 2026 gaat de regeling naar 64% en het wordt 0% in 2031. Toch is er nog onzekerheid over het besluit: de salderingsregel stopt of niet?

Parlement is verdeeld

In het parlement is veel onenigheid over de salderingsregeling. Het kost de schatkist veel geld en komt alleen ten goede aan mensen die zonnepanelen hebben. De linkse partijen zijn bang als ze akkoord gaan met de afbouw dat veel sociale huurwoningen na 2025 geen zonnepanelen krijgen. Ze willen een belofte van het kabinet dat er voor die grote groep ook zonnepanelen worden aangelegd.

Eerste Kamer is nog tegen
In de Tweede Kamer was een meerderheid voor afschaffen. Maar in de Eerste Kamer liggen de politieke verhoudingen anders. Er zijn 75 zetels in de Eerste Kamer. De VVD is het grootst met 12 zetels gevolgd door het CDA met 9 zetels, Groen Links (8), D66 (6) en PVV (5). Fractie-Nanninga (7 zetels) komt voort uit Forum voor Democratie. Zijn zij voor of tegen de regeling? De PVV was eerst voor afbouw maar is nu toch tegen. Er is in februari 2023 geen meerderheid in de Eerste Kamer om de saldering af te bouwen. Het kabinet wil de kwestie graag regelen voor de komende Eerste Kamerverkiezingen in maart 2023. De verwachting is dat de regeringspartijen dan zetels gaan verliezen.

Waarom afschaffen

Het kost de Nederlandse overheid teveel geld om de salderingsregeling aan te houden. In onze buurlanden Belgiƫ en Duitsland is de thuisbatterij veel meer ingeburgerd dan bij ons. Nu kregen kopers daar wel een flinke subsidie als ze een thuisbatterij kochten. Vaak was deze aankoop in combinatie met de aanschaf van zonnepanelen. Het kabinet gaat er van uit dat de aankoop van zonnepanelen gunstig blijft ook zonder salderingsregeling. De energieprijzen zullen vermoedelijk hoog blijven.

Blog

ACM bezoekt energiebedrijven
Eneco biedt weer een vast contract aan
Nederlandse zonnepanelen
Dynamisch energiecontract
Blog