Thuisbatterij

In Nederland is de thuisbatterij niet ingeburgerd maar in Belgiƫ en Duitsland wel. De reden is dat wij in Nederland de salderingsregeling hebben waarbij zelfopgewekte energie terug geleverd wordt aan het energienet. In de lente en zomer hebben de meeste mensen een overschot aan zonne-energie en dit wordt weggestreept met de gebruikte stroom in de herfst en winter. Deze regeling wordt echter in stappen afgebouwd. In 2031 zal er 0% saldering zijn. Wel krijg je na 2031 een bescheiden vergoeding voor niet gebruikte zonne-energie maar dat bedrag zal uiteraard niet zo hoog zijn als de gesaldeerde energie.

Thuisbatterij kopen

Een thuisaccu kost tussen de 4000 en 10.000 euro. De prijs hangt af van de capaciteit en het merk. Op het moment is de salderingsregeling meer profijtelijk dan een thuisbatterij. Zoals gezegd deze regeling wordt afgebouwd en hierdoor zullen thuisbatterijen straks aan populariteit winnen. In 2025 mag je nog maar voor 64% salderen. Met een thuisaccu heb je bij calamiteiten altijd een voorraadje stroom tot je eigen beschikking. De stroom wordt thuis opgeslagen.

Thuisbatterijen van BOL

BlauHoff thuisbatterij 5kwh (2395 euro)
BlauHoff thuisbatterij 10kwh (5141 euro)
BlauHoff thuisbatterij 15kwh (7750 euro)

Capaciteit
De capaciteit van de huidige thuisaccu’s is niet zo groot als een elektrische auto. De gemiddelde opslagcapaciteit is bijna 9 kWh. Je kan er enkele dagen mee vooruit. Op zonnige dagen in de zomer is de maximum capaciteit snel bereikt waardoor de stroom alsnog aan het net wordt terug geleverd. De verwachting is dat de thuisbatterij na 2025 een sterke groei gaat doormaken. Ter vergelijking: een kleine elektrische auto heeft een batterij capaciteit van 40 kWh, een middenklasse wagens 50 tot 80 kWh en de grootste batterijen hebben een capaciteit tot 100 kWh.

Subsidie

De overheid denkt na om particulieren subsidie te geven voor de aanschaf van een thuisaccu. De verwachting is dat er in 2023 of 2024 geld verstrekt wordt. Er worden op het internet percentages van 30% genoemd maar hoeveel het precies zal zijn is nog niet bekend.

Alternatieven

De organisatie Milieu Centraal denkt dat er goede alternatieven zijn voor een thuisbatterij. In de eerste denken ze hierbij aan de batterij van de elektrische auto die ook energie kan leveren + opslaan. De capaciteit van deze batterij is groter dan een thuisbatterij. Dan moet je natuurlijk wel over een elektrische auto beschikken. Begin 2023 zijn er maar weinig elektrische auto’s die bidirectioneel (twee kanten) kunnen laden maar in de toekomst zal dit zeker veranderen.

In de eerste 6 maanden van 2022 werden er bijna 30.000 nieuwe elektrische auto’s verkocht. Als er straks ook nog eens 2ehands elektrische auto’s te koop zijn dan zal dit alternatief aan populariteit winnen. Verder kan er (veel) energie bespaard worden door apparaten en machines pas aan te zetten als de zonnepanelen stroom leveren.

Zonne-energie

Zonnepanelen en warmtepomp
Wat is de beste keus
Dynamisch energiecontract