Variabel en vast energiecontract

Variabel energiecontract 2023

Een variabel energiecontract sluit je eerst af voor een jaar en daarna kan je het contract maandelijks opzeggen. De variabele energietarieven konden vroeger 2 keer per jaar gewijzigd worden. Meestal was dit op 1 januari en op 1 juli. Als je begin 2023 een vast energiecontract kan afsluiten dan zal het tarief erg hoog liggen. Op dit moment is een variabel energiecontract waarschijnlijk een betere keus dan een vast contract.

Maandelijks aangepast worden
In de huidige situatie kan de energieprijs sneller veranderen. Sommige energieleveranciers passen de variabele energieprijs al na een maand aan. Anderen energiebedrijven veranderen de prijs om het kwartaal. De prijs mag elke maand veranderen mits dit in de algemene voorwaarden staat. Ze moeten de klant dan wel een seintje geven van de aangepaste prijs. De meeste Nederlanders hebben op het moment een variabel energiecontract.

Voordeel variabel contract
Je zit nergens aan vast met een variabel energiecontract. De opzegtermijn is 30 dagen en je hoeft geen opzegvergoeding te betalen. In tegenstelling tot vaste contracten die vanaf april 2023 hoge opzegboetes zullen kennen.

Vaste energieprijs 2023

Door de sterk opgelopen energieprijzen waren er bijna geen energieleveranciers die het aandurfden om een vast energiecontract aan te bieden. Op het hoogtepunt (26 augustus 2022) piekte de gasprijs 339 euro voor een megawattuur. In mei 2023 is echter de marktprijs onder de 30 euro gedaald.

Nieuwe vaste contracten per 1 juni 2023
Toezichthouder ACM is bezig met nieuwe regels voor het afsluiten van een vast energiecontract. Deze regels zullen 1 juni 2023 gereed zijn. Een belangrijke verandering is straks de opzegvergoeding. Deze zullen verhoogd worden waardoor minder klanten zomaar zullen opzeggen. Doordat de opzegvergoedingen verhoogd worden zullen er meer vaste contracten worden aangeboden. Op energie vergelijken kan je zien welke energieleveranciers nu al vaste energiecontracten aanbieden.

Voordeel vaste energie
Met een vast energiecontract ben je zeker wat je elke maand moet betalen aan energie. Als je dit jaar een goede deal sluit dan hoef je je geen zorgen meer te maken of de gas- en stroomprijs weer als een raket de hoogte invliegt. Sluit je voor 1 juni af dan gelden nog de oude opzegvergoedingen die een stuk lager zijn dan de nieuwe boetes die op 1 juni 2023 ingaan.