Wat is een warmtepomp

warmtepomp buitenunit
De warmtepomp is een ingenieus toestel dat warmte uit de lucht of aardbodem haalt en deze warmte via een compressor gebruikt om het huis te verwarmen. De warmtepomp werkt op elektriciteit en is daardoor een duurzame manier van verwarmen. De meeste warmtepompen zijn lucht/water modellen en deze zijn het goedkoopst in aanschaf.

Soorten

Warmtepompen kunnen verdeeld worden in hybride en volledig elektrisch. Het hybride model hangt naast de cv ketel en werkt hiermee samen (gas + elektrische opwekking). Er hoort ook een buitenunit bij en die lijkt veel op een airco. Meestal hangt deze buitenunit aan de buitenmuur met een beugel. Bewoners van huizen die redelijk geïsoleerd zijn kiezen vaak voor een hybride warmtepomp.

Is je woning vrij nieuw en goed geïsoleerd dan kan de volledig elektrische warmtepomp een goede keus zijn. Je bent dan geheel van het gas af. Veel huizen vanaf 2009 hebben een goede isolatie. Vloerverwarming is wel een vereiste als je volledig elektrisch wilt.

Energieverbruik

Bij een hybride model kan het verbruik van gas tot wel 70% dalen. Tegenover deze mooie besparing staat wel een verhoging van het elektriciteitsverbruik. Hoe hoog deze verhoging is hangt af van je gezinssamenstelling en energieverbruik. Een huishouden van 1 persoon verbruikt gemiddeld zo’n 1800 kWh aan stroom per jaar, 2 personen verbruiken gemiddeld 2800 kWh en 3800 kWh is nodig voor een gezin van 4 personen. Een overstap naar de warmtepomp is de moeite waard mits je huis redelijk geïsoleerd is (dubbel glas, spouw isolatie). Een hoog verbruik aan elektriciteit (gezin, elektrische auto, warmtepomp) kan ondervangen worden door meer zonnepanelen op het dak te leggen en/of een dynamisch energiecontract. Met 6 tot 10 zonnepanelen kan je stroom opwekken voor de warmtepomp.

Prijsplafond 2023

Het prijsplafond is ingegaan op 1 januari 2023 en zal (voorlopig) een jaar duren. Over de eerste 2900 kilowattuur (kWh) elektriciteit betaal je per 1 januari €0,40 per kWh. Ga je over die grens van 2900 kWh heen dan betaal je de hogere marktprijs. Het prijsplafond van gas ligt dit jaar op €1,45 per m3 (kuub) tot een verbruik van 1200 kuub. Kom je boven die 1200 kuub dan betaal je de hogere marktprijs. De actuele marktprijzen voor gas liggen begin januari tussen de €2,27 en €3,00 per m3. Eind januari dook de inkoopprijs zelfs onder de 60 euro per megawattuur. Als je hier de belasting bij optelt dan zou dit onder het prijsplafond zijn (1,45 euro m3). Tussen de energiebedrijven onderling zijn grote verschillen. Het loont zeer om energie te vergelijken.

Warmtepomp kopen & Subsidie

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €500 en €11.500 euro. Het bedrag hangt af van het apparaat en vermogen. De allerduurste modellen zijn geschikt voor grote panden en halen hun warmte uit de bodem. De meerderheid van warmtepompen werken met lucht/water en hebben een subsidiebedrag tussen de €2000-€2500. De aanvraag moet uiterlijk 12 maanden na installatie worden ingediend.

Terugverdientijd

De terugverdientijd van een warmtepomp is op dit moment 7 tot 15 jaar. Dat is een vrij ruime range omdat de terugverdientijd van een aantal factoren afhangt. Hoe groot is je energieverbruik? Wat gaat de gasprijs doen in de komende jaren? Algemeen werd verwacht dat de gasprijs de komende jaren hoog zou blijven maar de gasprijs is in mei 2023 alweer onder de 30 euro gezakt. De hoogste gasprijs was in augustus 2022 toen er 305 euro/Mwh werd betaald! Maar wat als er weer een calamiteit ontstaat? Met een warmtepomp kan je tot 70% besparen op je gasverbruik.

SCOP

SCOP staat voor “Seasonal Coefficient of Performance” en geeft het gemiddelde rendement aan van de warmtepomp. Hoe hoger de waarde is, hoe beter. Goede modellen met lucht/water halen een SCOP waarde tussen 4 tot 5 (energielabel A en hoger).

Waardevermeerdering huis

De terugverdientijd van een warmtepomp kan wellicht tegenvallen maar een andere goede reden om er toch een te kopen is de waardevermeerdering van je huis. Kopers van een duurzaam huis kunnen vaak een hogere hypotheek van de bank krijgen omdat ze kunnen besparen op energiekosten.

Zonnepanelen

Geluidsoverlast warmtepomp
Omvormer
Thuisbatterij