Dynamisch energiecontract

Een dynamisch energiecontract is de laatste tijd populair geworden in Nederland. Wat zijn de voor- en nadelen en wat kost het precies? Wat is het verschil met een variabel contract?

Aanbieders

Over het algemeen verkopen de grote energieleveranciers in Nederland nog geen dynamische energiecontracten. Op termijn zal dit wel moeten gaan gebeuren. Er zijn op het moment zo’n 15 aanbieders die dit wel doen. Het meest bekend zijn ANWB Energie, Frank Energie, NextEnergy, EasyEnergy en Tibber. Het dynamische energiecontract kan elke dag kosteloos opgezegd worden of er is een opzegtermijn van een maand.

Hoe werkt het

Als je een dynamisch contract afsluit bij een aanbieder dan betaal je maandelijks een abonnement. Dit kost ongeveer 5 euro voor gas en 5 euro voor stroom. Het maandelijkse bedrag kan bij sommige aanbieders variĆ«ren per maand. In de winter is het vaste bedrag dan wat hoger dan in de zomer. Je kan de actuele energieprijzen tegen inkoopprijs volgen in een app van de aanbieder. In januari 2023 lag de kale inkoopprijs voor gas rond de 70 cent/m3 en stroom was tussen de 10 en 20 cent/kWh. Hier komt nog wel de energiebelasting en inkooptoeslag bovenop. Zie je op een gegeven moment in de app dat de stroom lekker goedkoop is dan is dit een mooi moment om elektrische apparaten aan te zetten of de elektrische auto te laden. ’s Nachts van 23.00 uur tot 7.00 uur, het weekend en op feestdagen geldt doorgaans het nachttarief.

Belasting & Toeslagen

De actuele marktprijzen zijn bij een dynamisch energiecontract veel lager dan bij een variabel of vast energiecontract. Echter bovenop de kale prijs (59 cent begin februari 2023) komt nog wel energiebelasting en deze bedraagt ongeveer 59 cent/m3 en 15 cent/kWh. Minder bekend is dat elke aanbieder naast het abonnement ook een inkooptoeslag heft en daarin zitten grote verschillen. De hoogste inkooptoeslag is 26 cent per m3 terwijl de goedkoopste aanbieder 5 cent rekent. De inkooptoeslag voor stroom varieert bij de verschillende aanbieders van 0,2 cent extra tot 3,5 cent per kWh. Dynamische energieaanbieders vergelijken is dus zeer de moeite waard.

Voor wie interessant

Dynamische contracten zijn interessant voor iedereen die geld wilt besparen op zijn energierekening. Huishoudens met een warmtepomp, inductie koken en een laadpaal elektrische auto thuis kunnen hierbij veel geld verdienen. Volgens de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VvDE) hadden verleden jaar al 200.000 huishoudens in Nederland een dynamisch contract.

dynamische energie van Tibber

De kale inkoopprijzen voor stroom liggen gemiddeld tussen de 10 en 20 cent. Met heffingen en belasting erbij is dat zo’n 35 cent. Heb je een slimme laadpaal thuis dan kan je deze zo instellen dat deze de allergoedkoopste tarieven eerst laadt zoals momenten waarin negatieve stroomprijzen gelden. Het grote voordeel van een dynamisch energiecontract is dat je in staat bent om tegen de goedkoopste prijs energie te gebruiken. Op rustige momenten ligt de inkoopprijs (vooral van stroom) veel lager dan de standaard marktprijs. Goedkope stroom kan je bijvoorbeeld opslaan in de accu van je elektrische auto. Bij sommige auto’s is het mogelijk om deze opgeslagen energie uit de accu te gebruiken wanneer de stroomprijs hoog is (zoals voor en na etenstijd).

Prijsplafond dynamisch energiecontract

Het prijsplafond geldt ook voor dynamische energiecontracten. Het is echter wel zo dat het niet elk uur of elke dag geldt. Er wordt gekeken naar je gemiddelde maandverbruik. De prijzen van het plafond zijn 1,45 euro per m3 gas en 40 cent voor 1 kWh. Het prijsplafond heeft voor elke maand een ander verbruiksprofiel. Voor januari bijvoorbeeld is dit 339 kWh. Verbruik je in januari bijvoorbeeld 200 kWh aan stroom en is de prijs gemiddeld 45 cent. Dan krijg je door het energieplafond 200 x 5 cent terug. Verbruik je in die maand 400 kWh tegen een gemiddelde prijs van 45 cent/kWh dan betaal je in januari 339 x 40 cent (plafond) + 61 x 45 cent.

Negatieve stroomprijs

Mooier kan bijna niet, stroom afnemen van het net en geld toekrijgen. Als er energie in overvloed is (zonnig weer, flinke wind) en weinig afnemers (bijvoorbeeld in de vakantie, ’s nachts) dan kan er een overschot zijn aan stroom. Gebruikers die dan stroom afnemen zijn spekkoper. Echter er is ook een nadeel: de zonne-energie van je zonnepanelen kan in zo’n tijd ook moeilijk te slijten zijn. Het komt dan zelfs voor dat je moet betalen om de opgewekte zonne-energie kwijt te kunnen aan het stroomnet. In zo een situatie is het beste om zoveel mogelijk zelf stroom te gebruiken: elektrische auto volledig opladen, wasmachine, droger, afwasmachine aanzetten, huis koelen met warmtepomp. Een thuisbatterij is in de toekomst ook een optie maar deze worden op het moment nog weinig verkocht.

Teruglevering

Door de salderingsregeling kan men in de wintermaanden het stroomverbruik wegstrepen tegen de opgewekte zonne-energie van de lente- en zomermaanden. Omdat er bij een dynamisch energiecontract steeds wisselende prijzen zijn is het salderen wel iets anders als bij een variabel contract waarbij je vaste prijzen hebt. Aanbieders van dynamische energiecontracten rekenen tevens een toeslag voor teruglevering van zonne-energie. Deze toeslag per kWh ligt tussen de 0,2 cent en 3,5 cent. Het tarief van teruglevering is niet vast maar kent ook een dynamische prijs.

Voordelen & nadelen

Een dynamische contract kan erg voordelig zijn speciaal voor mensen die veel stroom verbruiken. Met de app heb je real-time inzicht in de actuele stroomprijzen, je verbruik en je energiekosten. Vooral in de daluren (23.00 – 07.00 uur, weekend, feestdagen) kan energie erg goedkoop zijn. Je maandelijks bedrag staat niet vast zoals bij een variabel of vast contract. Het bedrag varieert. In de winter heb je een hogere maandtermijn dan in de zomer. Als de energieprijzen opeens snel hoger worden dan zal de energierekening net zo snel stijgen.

Als je in de app ziet dat op een bepaald moment de energie goedkoop is dan kan je je apparatuur aan zetten. Heb je slimme machines dan is het helemaal makkelijk, je hoeft niet thuis aanwezig te zijn maar kan ze verbinden met de app. Houdt je er niet van om regelmatig met een app bezig te zijn voor de laagste energieprijs, begin er dan niet aan. Met een variabel of vast contract heb je minder omkijken en de zekerheid dat je maandtermijn redelijk stabiel is.