Laadpaal kopen voor thuis

laadpaal thuis

Laadpaal kopen voor thuis

Wanneer je een elektrische auto gaat kopen of leasen, is het natuurlijk interessant om ook te gaan denken aan een eigen laadpaal die je thuis kunt laten installeren. De auto kan dan in de nacht worden opgeladen zodat je vervolgens direct met een volle accu de weg op kunt. Maar hoe gaat het in zijn werk en welke kosten komen erbij kijken?

Laadpaal installeren? Hier moet je rekening mee houden

Als je de knoop hebt doorgehakt om een laadpaal te gaan laten installeren zijn er een aantal punten die je aandacht nodig hebben. Zo is het onder andere belangrijk om te gaan onderzoeken welk aansluiting jouw meterkast heeft. Op basis daarvan kun je achterhalen wat het maximale laadvermogen zal zijn. Het betreft meestal 1- of een 3-fasestroom. Verder zal je na moeten denken over de locatie van de laadpaal. Indien mogelijk kies je ervoor om deze zo dicht mogelijk bij de meterkast te plaatsen, zo is er een mindere langere kabel benodigd. Dat betekent dus dat de installatie goedkoper zal zijn. Je zult ook moeten gaan bedenken over welke functies de laadpaal moet beschikken. Tegenwoordig zijn er smart laadpalen met onder andere Dynamic Load Balancing maar ook gezichtsherkenning.

BOL – honderden laadpalen & mobiele thuisladers

BOL heeft honderden laadpalen voor elektrische auto’s. Er zijn ruim driehonderd 1- en 3-fase laadpalen en tientallen mobiele thuisladers. Kies uit 5 soorten laadcapaciteit: 1.8kW, 3.7kW, 7.4kW, 11kW en 22kW.

BOL – laadpaal installatieservice

Erg handig is de installatieservice die tegen extra kosten bijgeboekt kan worden. Er komt nog best wat kijken om een laadpaal veilig aan te sluiten op het netwerk. BOL biedt twee soorten laadpaal installatieservice: van 0 tot 3 meter en van 3 tot 10 meter. De service wordt uitgevoerd door een installateur. Omdat de service via BOL verloopt is dit een extra waarborg dat de laadpaal installatie naar behoren wordt uitgevoerd.
Installatie laadpaal – 0 tot 3 meter (399 euro)
Installatie laadpaal – 3 tot 10 meter (549 euro)

Zelf installeren
Het wordt afgeraden om de laadpaal zelf te installeren. Men denkt vaak dat het een gevalletje is van slechts een aantal kabels trekken, maar het is meer dan dat. Zo zullen er bijvoorbeeld ook een aantal aanpassingen moeten worden gedaan in de meterkast van de woning. Daarnaast geeft het elektriciteitsnet een hoge spanning af, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Je kunt het dus beter overlaten een gecertificeerd vakman.

Heb je een vergunning nodig voor een laadpaal?

Iedereen die beschikt over een eigen woning, heeft de mogelijkheid om een laadpaal te laten installeren. Een vergunning is daarvoor niet nodig, op voorwaarde dat het voor particulier gebruik is. Zo kun je zonder zorgen iedere ochtend wegrijden met een volle accu van je elektrische auto. Geen gedoe met papierwerk, het enigste wat je hoeft te regelen is de installatie van de laadpaal. Je kunt dit eventueel zelf doen wanneer je ervaring hebt in de elektrotechniek. Is dat het niet geval, kun je het beter overlaten aan een expert. Wanneer we het gaan hebben over een openbare laadpaal, dan krijg je wel te maken met vergunningen en ander papierwerk.

Wat kost een laadpaal?

Het laten installeren en het gebruik van een laadpaal thuis brengt natuurlijk kosten met zich mee. Zo moet je bijvoorbeeld eerst de laadpaal aanschaffen. Afhankelijk van je eigen wensen kost dit tussen de 400 en 1500 euro. De laadpaal moet vervolgens ook geïnstalleerd worden door een erkend vakman en dat kost gemiddeld tussen de 350 en 2500 euro. Mocht je eventueel 1-fasestroom naar 3-fasenstroom willen omzetten brengt dat extra kosten met zich mee. Verder gebruikt een laadpaal thuis natuurlijk ook energie. Dit kost ongeveer € 0,25 per kWh. De elektriciteitsprijs is natuurlijk goed te drukken wanneer je ook over zonnepanelen beschikt.

Zonnepanelen & duurzame energie

Thuisbatterij
Omvormer
Huurwoning zonnepanelen
Wat is een warmtepomp
prijsplafond per maand
Dynamisch energiecontract
Variabel en vast energiecontract