Huurwoning

Volgens de Woonbond hebben 250.000 huurwoningen zonnepanelen eind 2022. In totaal zijn er 1,38 miljoen huurwoningen in Nederland en hiervan hebben 1,13 miljoen nog geen zonnepanelen. De meeste daken van huurwoningen zijn geschikt (60%) om zonnepanelen te installeren.

Toestemming

De verhuurder moet altijd toestemming geven om zonnepanelen te installeren. Woningstichtingen zullen dit eerder doen dan particuliere verhuurders. Geeft je verhuurder wel toestemming maar gaat hij zelf niet betalen? Dan zijn de kosten voor jouw rekening. Mocht de verhuurder geen toestemming geven dan kan je naar de rechter stappen om toestemming af te dwingen. De kosten van de zonnepanelen zijn in die situatie voor je eigen rekening maar je bent wel de eigenaar.

Meestal laat de woningstichting zonnepanelen op een huurwoning plaatsen. Deze kosten zullen ze soms verrekenen met hogere servicekosten of een wat hogere huur. Vaak is er geen hogere huur voor bestaande huurders. Als (sociale) huurders makkelijker hun energierekening kunnen betalen dan kunnen ze waarschijnlijk ook makkelijker hun maandelijkse huur betalen 🙂

Verduurzaming huis

Als je huurhuis in een slechte staat verkeert met een ongunstig energielabel dan kan de rechter een verhuurder dwingen om verbeteringen door te voeren. Een verhuurmakelaar in Amsterdam werd door de rechter gedwongen om de vloer te isoleren en dubbelglas in de huurwoning te plaatsen. De bewoners hadden een hoge energierekening en waren bereid om meer huur te betalen. De kosten voor het verduurzamen waren voor de verhuurmakelaar. Wel mocht hij hiervoor een redelijke huurverhoging vragen.

Melding maken bij energieleverancier

Als je zelf panelen op je huurhuis laat leggen vergeet dan niet om dit aan te melden bij je energieleverancier. Anders registreert het energiebedrijf niet dat je zonne-energie terug levert (saldeert) en dat kost veel geld. Bij salderen mag je geleverde stroom wegstrepen tegen gebruikte stroom. Als je deze stroom zelf had moeten betalen in de tweede helft van 2022 dan was je gemiddeld 70 cent per kWh kwijt. Door het prijsplafond zijn de energieprijzen een stuk goedkoper dan in 2022. Een kWh stroom kost dit jaar maximaal 40 cent.

Storing zonnepanelen huurwoning

Is er een storing aan je zonnepanelen geef dit dan zo snel mogelijk door aan je verhuurder (of het onderhoudsbedrijf). Je bent bijna altijd zelf verantwoordelijk om de werking te controleren. De verhuurder heeft geen toezicht en de energieleverancier komt ook niet in actie als de panelen het niet doen. Door je energie dagelijks of een keer in de week te controleren kan je zien of er een teruglevering is van zonne-energie.

Omvormer
De oorzaak van een storing is vaak dat de omvormer kapot is gegaan. Dit kastje hangt in de meterkast of op de vliering. Als het goed is dan is het lampje groen. Als het rood is dan is er een probleem. Wees er ook bewust van dat het lampje gewoon uit kan zijn en dat de omvormer dan ook kapot is.

In deze tijden van personeelstekort zijn monteurs schaars. Het kan weken (of soms maanden) duren voordat een storing verholpen is. Gebeurt dit midden in de zomer dan kan een storing veel geld kosten. Zes zonnepanelen die gericht zijn op het zuiden leveren in de zomermaanden al snel een teruglevering van 200 kWh per maand op.