Omvormer

omvormer op de vliering

Zonnepanelen wekken stroom op die we gelijkstroom noemen. In huis hebben we echter wisselstroom. Om de gelijkstroom te veranderen in wisselstroom hebben we een omvormer nodig. Welke type je nodig hebt hangt af van de zonnepanelen. Voordat de zonnepanelen worden geïnstalleerd komt er een installateur aan huis. Deze medewerker zal bekijken welke zonnepanelen het meest geschikt zijn en welke omvormer daarbij het beste past.

Soorten

– String-omvormers
– Micro-omvormers
– Power Optimizers

String-omvormers worden het meest gebruikt. Ze worden ook wel centrale omvormers genoemd en zijn relatief goedkoop. De andere types hebben een beter rendement maar zijn duurder. De installateur weet welke type het beste past bij uw zonnepanelen.

Lampje groen, oranje, rood of uit
De levensduur is gemiddeld 8 tot 12 jaar en dus een stuk korter dan de levensduur van zonnepanelen (25 jaar). De prijs van een omvormer ligt tussen de 800 en 1250 euro. Kortsluiting is vaak een oorzaak dat het onderdeel kapot gaat. Op de foto is het lampje groen en is alles okay. Bij een knipperend oranje lampje vindt er een update plaats en bij een rood lampje moet de installateur gebeld worden. Het lampje kan echter ook gewoon uit zijn en dat betekent normaal gesproken dat de omvormer niet werkt.

Volg je teruglevering online
In de lente/zomermaanden is een storing aan de omvormer snel te zien in je account bij je energiebedrijf. Hier kan je meestal de teruglevering van de opgewekte energie van de zonnepanelen per dag zien. Dit kan met een app op je mobiel of gewoon op je computer. In de wintermaanden is er niet elke dag een teruglevering van energie. Bij Delta kon je pas in december 2022 de teruglevering per dag volgen. Daarvoor konden klanten van Delta dit alleen maandelijks volgen.

OMNIK failliet
De fabrikant OMNIK heeft in menig huis een omvormer geleverd. Het bedrijf ging echter in 2015 failliet. Gaat je OMNIK omvormer stuk dan is er de mogelijkheid om een gereviseerd model te installeren. Levertijden en installatietijd zijn vaak afhankelijk van het installatiebedrijf.

Zonnepanelen & warmtepomp
Portrait & Landscape