Wat is de beste keus

zonnepanelen op rood dak

Welke zonnepanelen zijn de beste keus?

Als je besluit om zonnepanelen te kopen, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Er zijn namelijk diverse factoren die van belang zijn bij het uitzoeken van de juiste zonnepanelen. Een goed installatiebedrijf kan je advies geven welke zonnepanelen de beste keus zijn en welke panelen je juist niet moet nemen. Een zonnepanelen pakket kan een prima deal zijn maar soms niet de beste keus.

Grootte & soorten

De eerste factor die van belang is, is de grootte. Zonnepanelen komen in verschillende maten, en je moet er een aantal overwegingen bij maken om te bepalen welke grootte het beste bij jouw situatie past. Ten eerste moet je kijken naar de beschikbare ruimte op het dak van je huis. Heb je een klein dak, dan zijn kleine zonnepanelen misschien beter geschikt. Er zijn diverse soorten en typen, het meest populair zijn de zwarte monokristallijne zonnepanelen.

Vermogen

Ten tweede moet je kijken naar het vermogen van de zonnepanelen. Hoe hoger het vermogen, hoe meer stroom je kan opwekken. Echter, hogere vermogens kosten meer geld. Dus je moet afwegen of de hogere kosten opwegen tegen het voordeel van het opwekken van meer stroom.

Prijs

De prijs is logischerwijs een van de belangrijkste factoren die de doorslag kunnen geven om te kiezen voor een bepaald merk en/of type. De prijs voor een set van 10 zonnepanelen ligt vaak tussen de €5400 en €6500. Dit is inclusief btw en installatie.

Kwaliteit

Wat duurdere zonnepanelen (A-kwaliteit) hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ze leveren meer stroom op, behoeven minder onderhoud en gaan langer mee. Met het vergelijken van offerten kan je nagaan of het prijsverschil interessant genoeg is om te kiezen voor A-kwaliteit of te gaan voor goedkope zonnepanelen met een goede reputatie.

Garantie

Garantie is erg belangrijk. De standaard product garantie is vaak 10 tot 12 jaar. Bij een defect wordt het onderdeel dan vervangen. Normaal gesproken gaat een zonnepaneel 25 tot 30 jaar mee. Het onderhoud aan de panelen valt erg mee. Schoonmaken wordt eigenlijk om de 5 jaar aanbevolen. De regen wast de panelen regelmatig schoon. Omdat er een gehard laagje glas over de zonnepanelen ligt is de kans op schade door een bui hagel beperkt. Zonnepanelen vallen onder de dekking van je opstalverzekering. De benodigde omvormer wordt om de 10 tot 15 jaar vervangen. Meer over garantie en aanbetaling is te lezen op Tips.

Zonnepaneel Pakket

Een zonnepaneel pakket kan een goede deal zijn met goedkopere prijzen. Toch is het wel verstandig dat een medewerker van het installatiebedrijf vooraf langs komt. Hij/zij kan beter inschatten wat er precies nodig is. Een dak dat met schaduw te maken heeft kan andere zonnepanelen nodig hebben dan de standaard panelen. Ook bij de omvormer is het belangrijk dat je de juiste kiest.

Ligging op zuiden?

De beste plek om zonnepanelen te installeren is een schuin dak dat gericht is op het zuiden. De ideale hellingshoek is 35 graden. De panelen kunnen ook goed op een plat dak worden geïnstalleerd mits ze schuin worden gezet. Zou je ze plat liggen dan is de opbrengst per zonnepaneel een stuk lager. Dit geldt ook voor zonnepanelen op het westen en oosten, de warmteopbrengst is 10 tot 15% lager dan bij een ligging op het zuiden. Panelen op het noorden doen het nog slechter met een verlies van wel 30%. Staat je dak veel in de schaduw dan is de opbrengst veel lager. Zonnepanelen renderen het best bij veel direct zonlicht. Hoe langer de zon schijnt, hoe meer de opbrengst. In de winter is de opbrengst daarom veel lager dan in de lente en zomer.

Zonnepanelen & warmtepomp

Zonnepanelen – Soorten en typen
Wat is een warmtepomp
Thuisbatterij
Portrait & Landscape
Dynamisch energiecontract
Laadpaal kopen voor thuis