Tips

We hebben enkele tips op een rijtje gezet.

Vergelijk prijzen

De eerste tip is om vooraf prijzen te vergelijken door offertes op te vragen van verschillende installatiebedrijven. De verschillen kunnen aanzienlijk zijn.

Garantie

Hoe is de garantie en service geregeld? Er zijn verschillende soorten garantie zoals een installatiegarantie maar ook een vermogensgarantie en een opbrengstgarantie. Wanneer treedt de vermogensgarantie in werking? Wie voert de garantie uit? Is dat een fabrikant in het verre China (fabrieksgarantie), een leverancier in Nederland of een regionaal installatiebedrijf?

Failliet & garantie

Handig om te weten: in de installatiebranche bestaat geen algemeen garantiefonds wanneer een installatiebedrijf failliet gaat. Installatiebedrijven geven zelf vaak een installatiegarantie van 2 jaar op hun werk. Mocht het bedrijf er mee stoppen of failliet gaan dan is het erg fijn dat het bedrijf toch lid is van een zeker garantiefonds.

Garantiefonds ZonneEnergie
Bij Stichting Garantiefonds ZonneEnergie (SGZE) is je aanbetaling gegarandeerd en kan ook zijn toekomstige aanspraken op fabrieksgarantie gedekt. Tevens is er een geschillencommissie. De belangrijke installatiegarantie is echter weer niet gedekt bij SGZE. Mocht een installatiebedrijf de aanleg van zonnepanelen of warmtepomp verprutst hebben dan kan je dus geen beroep doen op SGZE. Belangrijk is daarom dat je nooit het volledige bedrag in een keer betaalt maar in enkele termijnen. Zo houdt je het risico dat je je geld kwijt bent beperkt.

Garantiefonds ZonZeker
Stichting Garantiefonds ZonZeker is een collectief van zelfstandige installateurs. De leden nemen het werk over als een lid van hun organisatie in gebreke blijft of failliet gaat. Kies je voor een installateur die aangesloten is dan ontvang je een mail dat de installatie is aangemeld (en hierdoor verzekerd is). Het Basiscertificaat dekt de werkzaamheden tot de oplevering. Er zijn nog twee andere certificaten. Er zijn op met moment iets meer dan 30 installatiebedrijven lid. De meesten zijn in de Randstad gevestigd en dan met name in Zuid-Holland.

Aanbetaling

Een aanbetaling is niet wettelijk verplicht. Je zou kunnen redeneren dat het installatiebedrijf de zonnepanelen moet voorschieten. Echter zonnepanelen zijn geen maatwerk en ze kunnen gemakkelijk elders geplaatst worden. Tientallen Brabanders raakten hun geld kwijt door een aanbetaling te doen bij een bedrijf dat failliet ging. De installateur kan een aanbetaling eisen maar zorg ervoor dat het niet meer dan 50% is. Google vooraf wat de reviews zijn over het bedrijf.

Verzekering

De zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering. Als je zonnepanelen laat installeren dan moet je dit doorgeven aan je woonverzekeraar. De waarde van je woning gaat met de zonnepanelen omhoog en daarom stijgt ook de premie. Als je het niet doorgeeft en er is schade dan zal de woonverzekeraar niets uitkeren. Stel eens voor dat er kortsluiting zou ontstaan in een van de kabels van de zonnepanelen en er brand zou uitbreken. Huurders met eigen zonnepanelen sluiten een extra dekking af in de inboedelverzekering (Huurdersbelang).

Prijsplafond

Houdt er rekening mee dat het prijsplafond per maand geldt. Zet je de kachel hoog in de winter dan bestaat de kans dat je moet bijbetalen tegen het markttarief ook al blijf je onder het algemene plafond.

Huurwoning zonnepanelen

Een huurwoning mag in principe zonnepanelen hebben maar toestemming van de verhuurder is vereist. Wil hij niet dan kan je naar de rechter stappen. Wil de verhuurder niet betalen dan zijn de kosten voor jouw. Bij verduurzaming van je woning ligt de zaak anders. Daar kan de verhuurder gedwongen worden om verbeteringen door te voeren en te betalen.

Reviews

Google het installatiebedrijf die de installatie van de zonnepanelen uitvoert. Wat zijn de ervaringen van andere klanten? Is het bedrijf aangesloten bij een vakvereniging en/of een garantiefonds? Holland Solar is de branchevereniging van de Nederlandse zonne-energiesector. Zonnekeur is een Nederlands keurmerk voor zonne-energie. Het zou natuurlijk mooi zijn als het installatiebedrijf lid is van zowel Holland Solar als Zonnekeur maar dit is heel vaak niet het geval. De reviews in Google laten meestal wel een reƫel beeld zien wat het bedrijf te bieden heeft.

Zonnepanelen kopen

Wat is de beste keus
thuisbatterij
Laadpaal kopen voor thuis
Dynamisch energiecontract
Zonnepanelen offerte Zeeland
Zonnepanelen offerte Groningen
Zonnepanelen offerte Friesland
Zonnepanelen offerte Drenthe