Nederlandse zonnepanelen

Nederlandse zonnepanelen, welke merken kan je kopen? Een aantal merken op een rijtje gezet. Over het algemeen zijn PV panelen uit Nederland duurder dan die uit China maar zijn ze veel beter voor het milieu.

Elsun

Elsun is een Nederlandse fabrikant van zonnepanelen die gevestigd is in Roden (Drenthe). Het familiebedrijf durft een opbrengstgarantie te geven van meer dan 92% na 25 jaar. Dit is erg hoog. De gemiddelde opbrengstgarantie van zonnepanelen na 25 jaar ligt rond de 75% en bij een bovengemiddelde opbrengst is dit 80%. Elsun heeft 3 typen zonnepanelen: GB Premium, GB Green en GB High Efficiency. De panelen zijn KIWA gecertificeerd.

Energyra

Energyra is een fabrikant in Westknollendam (Noord-Holland). Het familiebedrijf startte met de voorbereidingen in 2017 maar verkeek zich op de hoge financieringskosten en moest stoppen in 2019. In 2020 volgde echter een doorstart met een nieuwe investeerder. Ze maken 4 soorten modules die erg licht zijn maar tegelijkertijd effici├źnt. De panelen zijn loodvrij, fluorvrij en PFAS-vrij en kosten ongeveer 10% meer geld als standaard panelen.

Exasun

Het Nederlandse Exasun maakt bijzondere zonnepanelen. Deze panelen liggen niet standaard op het dak maar zijn in het dak verwerkt (in plaats van dakpannen). Het indaksysteem X-Tile wordt naadloos tussen de dakpannen in verwerkt en valt zodoende bijna niet op. Het systeem kan geïnstalleerd worden op standaard panlatten. In september 2022 ontving Exasun een financiering van 9 miljoen euro van een aantal investeerders waaronder ABN AMRO Sustainable Impact Fund. Doel was om internationaal op te schalen. De verkoop van de in-dak zonnepanelen gaat via het bedrijf Wienerberger dat de exclusieve verkooprechten heeft in de Europese landen.

Solarge

Solarge is een samenwerking van bouwbedrijf Heijmans, TNO, kennisinstituut Solliance en kunststof fabrikant SABIC. De productiefaciliteit is gevestigd in Weert. Een volautomatische productielijn zou in 2023 in werking worden gesteld. De zonnepanelen van Solange zijn bedoeld voor staldaken. Het gewicht is 50% lichter dan standaard PV modules.

Blog

ACM bezoekt energiebedrijven
Eneco biedt weer een vast contract aan
Salderingsregel stopt of niet?
Dynamisch energiecontract
Blog