ACM bezoekt energiebedrijven

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is dinsdag op bezoek gegaan bij 3 grote energiebedrijven. Het was geen inval maar een bedrijfsbezoek. De ACM wilde graag meer informatie over de prijsopbouw van de energie. Het kleinere Budget Energie levert al weer een tijdje energie tegen prijzen onder het prijsplafond. Hoe kan het dat de grote energieleveranciers ver boven het prijsplafond zitten? Ook betalen nieuwe klanten vaak meer.

Vattenfall, Delta en Essent verlagen prijzen april 2023

Toevallig of niet, energiebedrijf Vattenfall maakte dezelfde dag bekend dat het zijn energieprijzen zou verlagen per 1 april. De gasprijs daalt naar 1,83 euro per m3 en de stroomprijs wordt 48 cent per kWh. Deze prijzen zijn nog steeds boven het prijsplafond. Trouwe klanten van Vattenfall krijgen echter een lagere prijs aangeboden en komen zo onder het prijsplafond. Ook Essent verlaagt zijn energieprijzen pas vanaf 1 april. Ondanks dat de prijs van Essent gehalveerd wordt ligt de nieuwe prijs straks nog iets boven het prijsplafond.

Er is nogal wat kritiek op hun besluit. In april zijn de koude maanden voorbij en verbruiken we veel minder energie dan in de winter. Het besluit zou voor de consument pas echt helpen als het per direct in zou gaan.

Vast energiecontract april 2023

Vaste contracten worden nog nauwelijks aangeboden. Als ze er zijn dan ligt de prijs boven het prijsplafond zodat het onaantrekkelijk is om er een af te sluiten. Bij Eneco kan men in februari 2023 weer een (kortlopend) vast contract afsluiten. In april 2023 worden meer nieuwe vaste energiecontracten verwacht. De grote vraag is uiteraard, voor welke prijzen? Een alternatief dat steeds meer klanten trekt is een dynamisch energiecontract.

Blog

Eneco biedt weer een vast contract aan
Nederlandse zonnepanelen
Salderingsregel stopt of niet?