Stroomverbruik apparaten

Wat is het stroomverbruik van apparaten in huis? Nu het er naar uit ziet dat de energieprijzen op een hoger niveau zullen blijven is dit erg handig om te weten.

Warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met je bestaande cv-ketel. Het apparaat verminderd je gasverbruik met 60%. Het stroomverbruik van een hybride warmtepomp ligt gemiddeld tussen de 2000 tot 2500 kWh per jaar.

Elektrische boiler

Een elektrische boiler is vooral handig als je geen gasaansluiting hebt. Het apparaat levert direct heet water. De meeste Nederlanders hebben een HR-combiketel die water opwarmt voor de verwarming, keuken en badkamer. Het verbruik van een elektrische boiler hangt af van hoeveel liter er dagelijks opgewarmd moet worden. Er zijn boilers van 10 liter tot 200 liter. Bij een boiler van 80 liter is het stroomverbruik 4,66 kWh en een boiler van 120 liter kost 6,98 kWh. Als je 1 minuten doucht dan kost dit gemiddeld 6 liter water. Bij een regendouche ligt het verbruik aanzienlijk hoger.

Wasdroger

De wasdroger is een van de huishoudelijke apparaten die veel stroom verbruiken. Hoeveel energie precies hangt af van het model en type. Wasdrogers met energielabel B zijn goedkoper maar verbruiken meer energie dan een model A tot A+++. Een wasdroger met energielabel A+++ verbruikt gemiddeld 1 kWh per droogbeurt. Een wasdroger met energielabel B verbruikt 3,5 x zoveel energie. Een energiezuinige wasdroger is dus zeker het overwegen waard als je deze regelmatig gebruikt.

Elektrische kachel

Een elektrische kachel van 1100 Watt verbruikt 1,1 kWh per uur. Door het prijsplafond valt dit nog enigszins mee (40 cent) maar in de tweede helft van 2022 lag de elektriciteitsprijs op 80 cent. Elektrische kachels kunnen handig zijn als bijverwarming in een niet al te grote ruimte zodat je de cv niet hoeft aan te doen. Verbruik je dagelijks veel stroom dan kan je met een elektrische kachel over het prijsplafond komen. De marktprijs ligt in februari 2023 op zo’n 74 cent per kWh. Als je zonnepanelen hebt, dan worden de gebruikte uren van het kacheltje weggestreept in de salderingsregeling.

Aquarium

Een aquarium is mooi om te zien maar kost tegelijkertijd ook geld. Hoeveel precies hangt van verschillende factoren af. Hoe groot is het en hoeveel liter? De verwarming en pomp staan vaak 24 uur per dag aan. Een aquarium van 60 liter verbruikt per jaar ongeveer 300 tot 330 kWh. Een aquarium verbruikt doorgaans meer energie dan een koelkast of afwasmachine.

Prijsplafond

Door het prijsplafond betaal je 40 cent per kWh over de eerste 2900 kWh. Het gemiddeld stroomverbruik in Nederland voor 2 personen is bijna 2900 kWh per jaar en 3900 kWh voor 4 personen. Zonnepanelen zijn erg geschikt als je een elektrische boiler hebt, een warmtepomp of een elektrische auto.

goedkoop energiecontract van Budget Energie

Blog & energie

Nederlandse zonnepanelen
Meest populaire zonnepaneel
Dynamisch energiecontract
Variabel en vast energiecontract