Meest populaire zonnepaneel

Wat is het meest populaire zonnepaneel in Nederland en wereldwijd? Dit wil niet zeggen dat dit het beste is maar wel de best verkochte zonnepanelen.

Meest populaire zonnepaneel

De top 10 zonnepaneel fabrikanten bestaat merendeels uit Chinese bedrijven. Marktleider is het Chinese LONGi Solar dat in 2000 werd opgericht en bijna 50.000 werknemers telt. Op nummer twee staat JinkoSolar uit Shanghai. Het bedrijf heeft ook productiefaciliteiten in Amerika, Maleisië en Vietnam. Op de derde plaats is Trina Solar te vinden dat in 1997 werd opgericht en 20.000 werknemers heeft. Op plek vier staat Canadian Solar. Het bedrijf staat weliswaar in Canada maar hun zonne-PV-modules worden gemaakt in China.

China

De meeste zonnepanelen in Nederland komen uit China. De belangrijkste reden is de goedkope prijs. Westerse bedrijven kunnen niet concurreren op de prijs. Ook kwalitatief zijn de Chinese zonnepanelen niet slecht. Panelen die in Nederland verkocht worden moeten voldoende certificeringen hebben. Een bekend certificaat is het TüV-keurmerk. Normaal gesproken kan je ervan uitgaan dat (zeker de eerste jaren) alles goed gaat. In veel panelen zitten Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS).

Duitsland – Solarwatt

Solarwatt is marktleider in Europa met glas-glas zonnepanelen en gevestigd in Duitsland. Er werken 600 mensen en de Duitse eigenaar is tevens grootaandeelhouder van BMW. Een pluspunt van Europese zonnepanelen is dat ze meer duurzaam zijn gemaakt.

Amerika – Sunpower

Een ander premium merk is Sunpower. Deze zonnepanelen worden gemaakt door fabrikant Maxeon. Het bedrijf heeft een kantoor in Amsterdam. Op de SunPower Maxeon panelen wordt 40 jaar garantie gegeven en op de Performance panelen is een garantie van 25 jaar. Dit is een dekking voor productie- en materiaalfouten. Met Sunpower heb je een uitstekende kwaliteit maar de prijs is wel hoger dan bij concurrenten.

Nederland – Elsun en Energyra

Komen je panelen uit Nederland dan is dat handig mocht er een probleem ontstaan. Een fabrikant uit Nederland is tenslotte makkelijker te bereiken dan een bedrijf in China. Buitenom dat is het ook fijn dat we in Europa minder afhankelijk worden van China en Rusland als het om onze energie gaat.