LNG Nederland

LNG

In 2021 werd 10 miljard m3 Liquefied/liquid natural gas (LNG) ingevoerd in Nederland. Dat zal in 2022 zeker meer zijn geweest. Veel LNG verdwijnt via ons land naar het buitenland. Het vloeibare gas kan niet zomaar gebruikt worden maar moet eerst aangepast worden aan ons aardgasnet. LNG heeft een temperatuur van -160° Celsius. In de terminal wordt het vloeibare gas opgewarmd. Uit 1 liter LNG kan 600 liter aardgas gemaakt worden.

LNG-terminals Nederland

De grootste LNG terminal in Nederland ligt op de Maasvlakte in Rotterdam. Deze Gate Terminal heeft een doorzetcapaciteit van 12 miljard m³ gas per jaar. De drijvende terminal in de Groningse Eemshaven heeft een capaciteit van 8 miljard m3/jaar. Er zijn plannen om een derde LNG terminal te bouwen bij Terneuzen. Deze terminal zou in de winter van 2023/2024 in dienst worden genomen voor een periode van drie jaar.

LNG Europa

Er zijn op het moment 29 LNG terminals in Europa en 33 stuks zijn in aanbouw. Spanje is koploper met 6 terminals voor Frankrijk (4) en Turkije (4).

Duitsland

Duitsland nam in december 2022 zijn eerste drijvende lNG-terminal in gebruik in de Wilhelmshaven. Deze havenstad ligt ongeveer 60 km van de Eeemshaven in Groningen. In de Wilhelmshaven wordt nog een tweede LNG-terminal gebouwd. Duitsland wil 2 andere LNG-terminals bouwen in Brunsbüttel en Stade (Elbe rivier, Hamburg). De vijfde terminal komt in de stad Lubmin dichtbij de Poolse grens.

Blog & energie

Nederlandse zonnepanelen
Meest populaire zonnepaneel
Dynamisch energiecontract
Variabel en vast energiecontract