Gasprijs 25 euro

Voor de eerste keer in bijna twee jaar daalde de gasprijs naar 25 euro per megawattuur. Deze aanhoudende daling in de gasprijzen is al enkele weken gaande. De reden voor deze afnemende prijzen is de combinatie van de overvloedige Europese reserves en de grote beschikbaarheid van geïmporteerde vloeibaar gemaakt aardgas (lng). De economie is ook aan het verminderen waardoor de industrie minder energie nodig heeft. De zachte winter hielp natuurlijk ook mee.

Gasprijs 25 euro

Wat betekent dat nu voor ons dat de gasprijs naar 25 euro per megawattuur is gedaald? De energiebedrijven die nu voor 25 euro inkopen zullen (als alles goed gaat) deze goedkopere energie aan ons als consument doorverkopen. Wat dan de prijs wordt? Bij Delta bijvoorbeeld is eind mei de gasprijs 1,22 euro per m3. Dit is inclusief 60 cent belasting en de vaste afleveringskosten van 20 cent. Als Delta de gasprijs van 25 euro straks verwerkt dan zou dit de energieprijs lager moeten maken.

Opgeslagen gas

In Nederland halen we nog maar weinig gas uit Groningen. Het meeste gas komt uit Noorwegen en van geïmporteerde vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Dit wordt opgeslagen in 3 lege gasvelden op dieptes van 2.500 tot 4.000 meter. Er kan maximaal 16 miljard m3 gas in. Normaal gesproken wordt deze opslagen voor 80% gevuld. Op jaarbasis heeft Nederland 42 miljard m3 nodig waarvan een groot gedeelte in de herfst en winter. Het gas wat we opslaan is dus nooit genoeg om de hele winter door te komen. Als het een strenge winter is dan verbruiken we veel meer gas. De gasprijzen zullen dan behoorlijk stijgen.

Afwachten of zekerheid?

Wat is nu wijsheid? Een vast energiecontract afsluiten tegen een misschien iets te hoge prijs of profiteren in de zomer van lagere prijzen maar met het risico dat in de winter de gasprijs flink kan stijgen? De prijs van het prijsplafond ligt op 1,45 euro per m3 gas. Deze regeling vervalt op 1 januari 2024.

Blog

Nederlandse zonnepanelen
Huurwoning met zonnepanelen