Energie besparen

elektriciteit besparen

Energie besparen tips

Er zijn verschillende manieren waarop je stroom, energie of gas kunt besparen, zonder dat je direct failliet gaat aan de investeringen die je moet doen om de energierekening naar beneden te krijgen.

Er was een tijd waarop je de douche tien minuten voordat je ging douchen aanzette om de badkamer op te laten warmen, en terwijl je stond te douchen liet je de TV en alle lampen in de woonkamer aanstaan, die tijd is “helaas” voorbij. Tegenwoordig doen we met ons alle ons best om zoveel mogelijk energie te besparen. Niet alleen voor het milieu, maar vooral voor onze eigen portemonnee.

Met de onderstaande tips bespaar je op jaarbasis tot wel duizend euro, zonder dat je het hele huis er voor moet laten verbouwen. Ook wij snappen dat niet iedereen het budget heeft om de spouwmuren te isoleren, een warmtepomp te kopen en te laten installeren of vloerverwarming kan laten aanleggen. Daarom zijn bijna alle onderstaande tips geschikt voor bijna elke budget en vaak zelfs door mensen met twee linkerhanden te realiseren, en in dit laatste geval praat ik echt over mezelf.

Hier zijn enkele tips om je stroom, gas en energierekening naar beneden te brengen:

1. Zet niet alleen de apparaten uit als je ze niet gebruikt, maar trek ze ook uit het stopcontact.

Deze tip wordt vaak gegeven, echter denken veel mensen dat het wel mee zal vallen in de stroomkosten, dat is dus niet zo. Een koffiezet apparaat, de TV op stand-by en een telefoonoplader die je na het gebruikt in het stopcontact laat zitten. Het verbruikt allemaal stroom, kleine beetjes stroom. Haal je de stekker uit het stopcontact dan bespaar je op jaarbasis al snel tientallen euros aan elektriciteit.

2. Gebruik energiezuinige apparaten en verlichting

Oké even de koelkast en de wasmachine inruilen voor een nieuwe is niet voor iedereen weggelegd, echter een koelkast van twintig jaar oud vervangen voor een nieuwe of jonge tweedehands koelkast kan je echt honderden euros per jaar laten besparen. En dan hebben we het over slechts één apparaat. Tel je daar bij op alle gloeilampen die je kunt vervangen voor ledverlichting dan komen daar nog eens tientallen euros op jaarbasis bij. En die nieuwe ledverlichting hoeft echt niet van Phillips te komen, bij de Action heb je tegenwoordig ook prima ledlampen.

3. Schakel de verlichting uit als je een kamer verlaat

Het klinkt zo stom, maar het is gewoon zo. Er is een reden waarom ouders hun kinderen achterna roepen dat ze de verlichting in hun kamer en op de overloop moeten uitschakelen. En dit bespaard niet alleen stroom, maar ook nog eens het milieu en creëert bewustwording bij ons allemaal.

4. Gebruik een stekkerdoos met aan/uit-schakelaar om gemakkelijk meerdere apparaten tegelijk uit te zetten

Met één klik alle elektrische apparaten in de woonkamer uitzetten, heerlijk toch. Ik weet ook wel dat de stekker uit de TV trekken lastig is, en daarnaast nog de stereo, de soundbar en de opladers die naast de bank permanent in een stopcontact zitten. Als je een stekkerdoos pakt met aan het einde één rode knop dat zet je alles aan en uit met één klik. Zowel ’s morgens als in de avond kost dit je geen extra tijd en het bespaard je op jaar basis tientallen euros aan verloren energie.

5. Maak gebruik van natuurlijk licht in plaats van kunstlicht

De rolluiken gaan om zes uur naar beneden, de overgordijnen dicht, zodat we lekker van onze privacy kunnen genieten. In de winter begrijp ik dit wel, maar in de lente, zomer en herfst laat je natuurlijk licht gewoon binnen. Wil je een beetje privacy denk dan aan vitrage, maar natuurlijk licht vervangen door kunstlicht in de zonnige periode van het jaar kost je echt veel geld, onnodig kosten dus.

6. Gebruik een wasdroger zo weinig mogelijk en droog je kleding buiten of op een droogrek

De wasdroger, wat is het toch makkelijk en wat worden de handdoeken er heerlijk zacht van, maar wist je dat een oude wasdroger je zo tien euro per droogbeurt kan kosten? Investeer in een wasrek voor binnen of buiten en op jaarbasis kan je honderden euros besparen. Daarnaast kan het binnen drogen helpen bij eventueel te droge lucht in huis, ook niet onbelangrijk.

7. Zet de thermostaat eens een graadje lager om energie te besparen

We weten het, het is niet de meest populaire maatregel, maar als je echt energie wil besparen dan is minder stoken toch echt de manier om geld te besparen. Maar ja je bent altijd aan de eenentwintig graden gewend en dan opeens terug naar achttien dat zal wennen worden. Daarom onze tip, begin hier mee in de herfst als het nog zonder stoken kan. Als je dan voor het eerst moet stoken zet hem dan niet op eenentwintig, maar op twintig, negentien of achttien en je zult zien dat je lijf er snel aan went.

8. Gebruik een waterbesparende douchekop

Lekker een brede straal op je rug, maar wat kost dat eigenlijk? Het kost niet alleen extra water, maar ook extra gas om dat water te verwarmen en daar zitten de kosten. Een waterbesparende douchekop zorgt er dus voor dat je niet alleen water bespaart, maar ook wederom tientallen euro’s op jaarbasis aan stookkosten. Wil je toch die brede straal, kies er dan voor om veel korter te douchen, door bijvoorbeeld één liedje af te spelen en dat is dan je douche tijd.

9. Wordt het donker sluit de gordijnen

Waar we eerder spraken het natuurlijke licht binnen te laten, door de gordijnen open te laten doe je als het donker wordt precies het tegenovergestelde. Sluiten de rolluiken en gordijnen zodra het donker wordt, zeker in de winter periode. Dat kleine laagje stof en die rolluiken zorgen er voor dat de warmte binnen blijft en wederom bespaar je zo op de stookkosten.

10. Radiatorfolie en raamfolie plaatsen

· Hier hoef je geen vakman voor te laten komen en dit kan je zelf in een uurtje netjes plaatsen zonder boren, slopen of timmeren. En geld bespaard het zeker. Bij de bouwmarkt koop je voor een paar euro radiatorfolie die je met een klein beetje moeite zelf achter je verwarming plaatst. Daardoor kaatst de warmte terug het huis in en verdwijnt het niet via de buitenmuur naar buiten. Het zelfde geldt voor transparante raamfolie, het is flinterdun, maar zorgt er voor dat er via het raam minder warmte verloren gaat.

11. Bonus Tip: Het huis elke dag even luchten

Vergeet niet het huis één keer per dag goed te luchten. Even tien minuten een raam open zorgt er voor dat te veel vocht het huis verlaat. Ja, de temperatuur zal iets zakken in die tien minuten, echter een huis met minder vocht zorgt er voor dat de verwarming minder hard hoeft te werken om het huis op de gewenste temperatuur te krijgen.

Door deze tips te volgen, kun je gemakkelijk stroom besparen en zo bijdragen aan een beter milieu. Zou je alle tips door voeren, dan is een besparing van duizend euro op jaarbasis mogelijk. Echter kan het zijn dat niet elke stap mogelijk is bij jullie in huis, voer dan alleen die tips door die wel bij jullie passen en ook dan zal je zien dat de energiekosten ook bij jullie zullen dalen.

Zonnepanelen

Zonnepanelen – Soorten en typen
Zonnepanelen – Wat is de beste keus
Omvormer
Portrait & Landscape
Thuisbatterij
Wat is een warmtepomp
prijsplafond per maand