Omvormers makkelijk te hacken
Zonnepaneelomvormers vormen een potentieel doelwit voor hackers, waardoor er een risico op aanzienlijke stroomonderbrekingen bestaat. Dit komt omdat een gecoördineerde uitschakeling van veel zonnepanelen plotseling een tekort aan elektriciteit in het stroomnet kan veroorzaken. Omvormers zijn vrij makkelijk te hacken.
Veiligheidseisen
Volgens de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) voldoen veel van deze omvormers niet aan de vastgestelde eisen, waardoor ze niet alleen storingen kunnen veroorzaken maar ook toegang kunnen bieden tot andere op het internet aangesloten apparaten. Zonnepaneelbezitters gebruiken deze omvormers om hun energieproductie te volgen. Echter, volgens de RDI, dit voordeel komt met significante risico’s. Uit hun bevindingen blijkt dat geen van de geïnspecteerde omvormers voldoet aan de cyberveiligheidsnormen.
Hackers kunnen op afstand niet alleen zonnepanelen uitschakelen of bombarderen met ddos-aanvallen, maar ook toegang krijgen tot persoonlijke gegevens via de omvormers. Verder toont het onderzoek van de RDI aan dat vijf van de negen geteste omvormers mogelijk storingen kunnen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld het verminderen van de functionaliteit van radio’s en draadloze deuropeners.
Handleiding ontbreekt
Omvormers hebben ook een gebrek aan administratieve eisen, zoals het ontbreken van handleidingen en de contactinformatie van de fabrikant. Dit kan problematisch zijn voor consumenten die hulp of ondersteuning nodig hebben. Het wordt pas volgend jaar in augustus een vereiste voor de fabrikanten van deze omvormers om te voldoen aan de cyberveiligheidseisen. RDI spoort hen nu aan om aan de slag te gaan met de gepresenteerde bevindingen, zodat alle omvormers op die datum aan de eisen kunnen voldoen.
Voorlopig raadt de RDI gebruikers aan om hun omvormers te beveiligen met sterke wachtwoorden en regelmatige software-updates uit te voeren.