Nu overstappen of wachten?

Overstappen energiecontract of wachten?

Wat is nou wijsheid? Straks overstappen (juli 2023) naar een nieuw energiecontract of wachten en het nog even aanzien?

Zekerheid

Met een vast energiecontract heb je de zekerheid dat je energietarieven gedurende de looptijd van het contract niet zullen veranderen. Als je houdt van zekerheid en graag wilt weten waar je aan toe bent, kan een vast energiecontract een goede keuze zijn. Nu Duitsland zijn laatste kerncentrales heeft gesloten is de verwachting dat de energieprijzen voor stroom weer wat gaan stijgen. Blijven de prijzen stabiel of gaan ze weer rap stijgen op het einde van de zomer?

In juli 2023 worden de nieuwe vaste energiecontracten verwacht. Het is aannemelijk dat men dan ook meerjarige contracten kan afsluiten. De grote vraag is: tegen welke prijzen? Hoeveel mensen durven het straks aan om een meerjarig energiecontract af te sluiten?

Overstappen wordt duurder

Met een vast energiecontract kun je gedurende de looptijd van het contract niet zomaar overstappen naar een andere energieleverancier. De overheid heeft nieuwe regels gemaakt voor overstappen van energieleverancier. Deze regels gaan in op 1 juli 2023. Hoe langer je vaste contract straks doorloopt, hoe duurder het wordt om over te stappen. Overstappen van energiecontract kan vanaf juli 2023 duizenden euro’s gaan kosten. Als je denkt dat de energieprijzen zullen dalen of niet veel omhoog gaan dan kan een vast energiecontract minder geschikt zijn.

Prijsplafond stopt

Het is goed om te weten dat het prijsplafond op 1 januari 2024 gaat stoppen. Tenminste dat is de insteek van het kabinet. Dit plafond beschermt ons nu tegen (te) hoge energieprijzen. De limiet is nu 1,45 euro voor een kuub gas. Op het hoogste punt in augustus 2022 waren er energieleveranciers die bijna 5 euro voor 1 m3 gas rekenden! Veel mensen ontvingen in die tijd rekeningen van 500 tot 1000 euro per maand. Het energie prijsplafond zorgde voor een aanzienlijke verlichting.

Energie vergelijken

Dynamisch energiecontract
Warmtepompdroger of condensdroger?
Nederlandse zonnepanelen