Bouwdroger

Wat is een bouwdroger?

Een bouwdroger is een apparaat dat wordt gebruikt om vocht uit de lucht te verwijderen op bouwplaatsen en tijdens renovaties. Het wordt ook wel bouwontvochtiger of bouwluchtontvochtiger genoemd. Het doel is om de droogtijd van bouwmaterialen en verf te versnellen en de kans op schimmelvorming en vochtproblemen te verminderen. Bouwdrogers werken door middel van condensatie, absorptie of adsorptie en zijn verkrijgbaar in verschillende capaciteiten en maten.

Hoeveel capaciteit nodig?

Een bouwdroger van 12 liter is geschikt voor kleinere ruimtes, zoals een badkamer of een kleine kamer. Een droger van 80 liter is geschikt voor grotere ruimtes zoals een woonkamer, een kelder of een garage. Een model van 450 liter is geschikt voor zeer grote ruimtes zoals een magazijn of een industrieel pand.

Hoelang drogen?

Als vuistregel wordt vaak gezegd dat een bouwdroger ongeveer één week nodig heeft om een ruimte van gemiddelde grootte en vochtigheid volledig te drogen. Bij grote ruimtes of bij een zeer hoge vochtigheid kan het echter langer duren voordat de bouwdroger zijn werk heeft voltooid.

Vochtmeter
Een vochtmeter is een handig hulpmiddel om het vochtgehalte van de bouwmaterialen te meten. Als het vochtgehalte in de materialen onder een bepaald niveau komt, is de droging voltooid en kan de bouwdroger worden uitgeschakeld.

Bouwontvochtiger of kachel?

Een bouwontvochtiger is de beste keus om vocht uit de muren te halen. Als de temperatuur in de kamer/pand (te) koud is wordt aangeraden om ook de verwarming aan te doen. Warme lucht bevat meer vocht dan koude lucht. Het proces van drogen wordt dan versneld. Hoewel het apparaat in principe 24 uur per dag aan mag is het verstandig om af en toe even te kijken of alles goed gaat. Vergeet ook niet de bak met condenswater leeg te maken.

Bouwdroger kopen of huren?

De beslissing om een bouwdroger te huren of te kopen hangt af van verschillende factoren, zoals de frequentie en de duur van het gebruik, het beschikbare budget en de opslagmogelijkheden. Hier zijn enkele overwegingen om je te helpen beslissen:

Huren

Als je de bouwdroger slechts voor een eenmalig project of voor een korte periode nodig heeft, kan huren een kostenefficiënte optie zijn. Huren heeft ook het voordeel dat je geen onderhoud hoeft te plegen en dat je altijd toegang heeft tot de nieuwste modellen.

Als particulier kan je voor 55 euro per dag (inclusief btw) een bouwdroger huren met een capaciteit van 12 liter per 24 uur. Een groot model huren van 150 liter kost ongeveer 85 euro. Het grootste model is 450 liter en de huurprijs hiervan is iets meer dan 200 euro per dag.

Kopen

Als je regelmatig bouw- of renovatieprojecten uitvoert en verwacht de bouwdroger vaak te gebruiken, kan het kopen van een bouwdroger op de lange termijn voordeliger zijn. Als je besluit te kopen, houdt dan rekening met de kosten voor onderhoud en reparaties. Een goedkope bouwluchtontvochtiger kost rond de 500 euro en duurdere modellen zijn boven de 2000 euro.

Energie

Warmtepompdroger of condensdroger?
Nederlandse zonnepanelen
Dynamisch energiecontract