Energieleveranciers

Hieronder is een lijst van enkele van de grootste energieleveranciers in Nederland, hoewel de exacte volgorde en de specifieke top 10 kunnen variƫren. Op Energie vergelijken zie je actuele energiecontracten die je dit moment kan afsluiten

– Essent (moederbedrijf is het Duitse E.ON)
– Eneco (moederbedrijf Mitsubishi Corporation (80%) en Chubu (20%)
– Vattenfall (Nuon)
– ENGIE Energie (moederbedrijf is het Engelse Neptune Energy)
– Energiedirect.nl (onderdeel van Essent)
– Oxxio (onderdeel van Eneco)
– Nuts Groep (NLE, Budget Energie)
– Greenchoice (30% Eneco)
– Pure Energie (onderdeel van Raedthuys Groep)
– Delta Energie (onderdeel van Vattenfall)
– VandeBron (onderdeel van Essent)

Essent

Essent N.V. is waarschijnlijk de grootste energieleverancier in Nederland. Het heeft ruim 2,5 miljoen klanten. Opgericht in 1999 door een fusie tussen diverse regionale nutsbedrijven, levert Essent zowel elektriciteit als gas. Sinds 2009 was Essent een dochteronderneming van RWE, een van de grootste energieconcerns in Europa. RWE verkocht Essent tussen 2018 en 2020 aan de Duitse E. ON Group. Een dochterbedrijf van Essent Nederland is Energiedirect.nl

Eneco

Eneco werd oorspronkelijk opgericht als een gemeentelijk energiebedrijf en was tot 2019 in handen van 44 Nederlandse gemeenten. In dat jaar werd het bedrijf verkocht aan een consortium van Mitsubishi Corporation en Chubu Electric Power voor de prijs van 4,1 miljard euro. Eneco en Mitsubishi werken al sinds 2012 met elkaar samen.

Vattenfall

Van origine Zweeds, is Vattenfall geƫvolueerd tot een prominente speler op de Nederlandse energiemarkt, door de jaren heen met een reeks strategische overnames, waaronder Nuon in 2009. Deze integratie heeft de aanwezigheid van Vattenfall in Nederland aanzienlijk vergroot. Het bedrijf heeft in Nederland ongeveer 2 miljoen klanten. Een bekend dochterbedrijf is DELTA Energie.

Greenchoice

Greenchoice is een van de bekendste duurzame energieleveranciers in Nederland. Het werd opgericht in 2001 en het hoofdkantoor staat in Rotterdam. In 2007 betaalde Eneco 22 miljoen euro en kreeg hiermee 30% van Greenchoice in handen. De andere 70% is merendeels in handen van Energie Concurrent, dit is het bedrijf van de oorspronkelijke oprichters van Greenchoice. In 2018 werd concurrent Qurrent overgenomen waardoor het Greenchoice uitgroeide tot een belangrijke duurzame energieleverancier met 600.000 klanten.